Mondeo Mk4 Kombi Titanium 2.0 TDCi / 2.0i
Witam, wybrałem markę samochodu które chcę kupić jest to Ford Mondeo Mk4, (wybór padł ze względu na przestronność auta, które jest największe w swojej klasie, ma atrakcyjny wygląd i cenę), dysponuję bardzo dużym bagażnikiem na czym mi zależy, mowa oczywiście o Kombi która mnie interesuję.
Do rzeczy, chcę zakupić takiegoż Forda Mondeo Mk4 w Kombi, w wersji wyposażenia Titanium lub ewentualnie Ghia, zależy mi na tym aby posiadało wbudowaną fabryczną Nawigację DVD. Rok jaki mnie interesuję to 2008/2009.
Pytanie/ dylemat jaki mam to jaki silnik wybrać? Zastanawiam się na 2.0 TDCi 140KM a 2.0i 145KM.
Moje odczucia:
2.0 TDCi : większy wybór na rynku od 2.0i, dużo więcej bogatych wersji od 2.0i, diesel posiada skrzynię 6 która genialnie sprawuję się na autostradzie, dlatego że to diesel fajnie radziłby sobie z dużą masą auto, wiadomo większa elastyczność. Natomiast odstrasza mnie koszt utrzymania, tzn duże koszty napraw sprzęgła + dwumasy, pompy paliwowej, wtryskiwaczy, turbiny filtra dpf. Jakie są koszty napraw wymienionych powyżej rzeczy? Proszę o wypowiedzi posiadaczy takowych autek.
2.0i : mniejszy wybór, gorsza elastyczność, skrzynia tylko 5, plusem jest możliwość montażu instalacji LPG, i silnik ten nie posiada problematycznych podzespołów co Diesel (turbo, DPF, wtryskiwacze itp.)
Proszę o opinie użytkowników.
|