View Single Post
Stary 27-04-2014, 20:30   #5
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: chłodnica oleju skrzyni biegów?

Mam AG4 w swoim i ojca aucie.
Wytrzymują przy normalnej jedzie i prawidłowej obsłudze około 300 tys km.
Potem remont. To precyzyjny układ hydrauliczny. Ma taką żywotność i trzeba się z tym liczyć.
Kap. remont to 5-8 tys z.

Automatem trzeba jeździć spokojnie, jak mocno dynamicznie to konieczne chłodzić olej w skrzyni, bo tej zwyczajnie się gotuje i uszkadza skrzynię.

Jeśli biegi się ślizgają przy przełaczaniu, po nagrzaniu oleju to znaczy, że tarczki juz popalone bo brakuje ciśnienia oleju - konwerter pewnie tez już zużyty..
sprawdź kolor i zapach oleju, ale już występuję nieodwracalne zużyce. uszkodzenie skrzyni i nic nie zrobisz.
Jedyna nadzieja, że masz za mało oleju i stąd problemu (sprawdź stan - przelewowo przy 35-40 stopniach, dolej / wymień)
Jaki przebieg auta ?

Robiłem kapitalki w obu autach. Alhambra jeździ idealnie po remoncie (ASB Płocheć).
Galax niestety nieudany remont w Autojózefów - odradzam.. skrzynia ciekłą od odebrania auta i ogólnie niedokładnie zrobiona.
W końcu założyłem używaną przywieziona z zachodu (1500 zł), przepięknie pracuje na zimno na gorąco..

Chłodnicę oleju mam dołożoną! Warto. Przedłużymy żywotność ASB i możemy ją bardziej forsować.

Bump:
Cytat:
Napisał jamawi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak jak padnie to mocno będę się zastanawiał czy robić jej remont za parę tyś złotych,czy założyć manuala.
Pozdrawiam
przesiąść się z ASB na manuala .. :O
Chyba sam nie chcesz, jedynie koszty cię przerażają ..
W skrajnym przypadku założysz używaną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i pojeździsz jeszcze 100 tys km.

Skrzynia zgłasza Ci jakieś błędy ? przypala olej ?

Ostatnio edytowane przez bartixr ; 27-04-2014 o 20:43
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem