Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 28-04-2014, 14:31   #159
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał arturfom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
źródło to mój samochód - nie zrozum źle cały proces nie zabiera ponad 20 l, dane są odczytane z komputera samochodu ( spalanie chwilowe nie utrzymuje się ono cały czas, w samochodzie mam włączone wszystko, serwisowe wypalanie robiłem zimą i uwierz mi że w misce płynu przybyło ale za to spalanie spadło i to mocno )

z pewnością nie uwierzysz ale im bardziej masz zapchany filtr tym więcej ci może dostać się ropy do oleju ...
Błagam, nie tłumacz jak zbudowany jest DPF i jak sterowane jest wypalanie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet jak ktoś nie chciał zrozumieć, to już tyle razy było, że musiał...

Obserwacje spalania chwilowego "z jazdy" i traktowanie ich jako danych do wyliczeń - chyba jednak pomyłka...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zrób sobie wypalanie statyczne - nic się nie stanie. Sprawdź zużycie paliwa i przybywanie ilości oleju z tytułu tego procesu.

Nikt nie kwestionuje, że jazda na zapchanym DPF powoduje przybywanie oleju. To "oczywista oczywistość".
Dyskusja się rozpoczęła od stwierdzenie, że olej trzeba wymieniać NATYCHMIAST po wykonaniu wypalania statycznego i tylko i wyłącznie Z TYTUŁU JEGO WYKONANIA.

Ja argumentuję, iż z tytułu wypalania statycznego DPF nie trzeba dokładnie nic robić.

Natomiast jeśli jeździło się na zapchanym DPFie i oleju przybyło z tego powodu - to oczywiste jest, że po wykonaniu wypalania statycznego trzeba wymienić olej. Tyle, że do wymiany to ten olej kwalifikował się i bez wypalania statycznego...