Witam. Bardzo proszę Administratora o zmianę tematu bo za Boga na iPadzie nie umiem tego zrobić.
Więc tak... Rozebranie boczków zajęło mi po 10 minut każdy.
Tak jak kolega prosił zarzucę zdjęcia zciągnięcie zaślepki uchwytu i klamek. Ale dopiero jak będę miał dostęp do kompa.
Ja użyłem starych kart bankomatowych do wydłubania zaślepki rączki i klamki. Chwilę dłubanie i wyskoczyło bez rysek i zadrapań. Następnie odktęcamy śróbki w klamce i rączce oraz do okoła tapicerki i wysuwamy narożnik z głośniczkiem wysokotonowym w kierunku tylu samochodu. Oczywiście z tylu narożnika nie mamy. Trzeba przytrzymać klamkę w pozycji otwierania i delikatnie ściągnąć boczek. Uwaga na kabelek z przycisku zamka centralnego i otwierania okien.
Dokonałem pomiarów polaryzacji głośników i odwrócona faza jest po lewej stronie auta tył i przód. Super sprawa bo nie trzeba ingerować w kable. Za pomocą igły wysuwamy styki z kostki i zamieniamy bieguny. Z uwagi iż tweet-ery są połączone równolegle ten sam zabieg należy zrobić z kostką od tweeter-ów (kosteczka malutka, igiełką wydostajemy biały środek naciskając mikroskopijne zapatki po bokach następnie wsówamy igiełkę pod styk i go wysówamy) podłączany kostki z powrotem do głośników i wszystko!
Po poskładaniu wszystkiego do kupy odpaliłem radio i szoook! Cudowna głębia basu i czysty ładny sopran. Na CD pierwsza klasa. Radio FM ma zbyt wyczulony filtr tłumiący szymy ( urok 6000 CD ) więc sopran jest cichy ale bas pozostaje ładny. Do tego sterofonika jest super. Wiadome jest że dyskoteki nie zrobimy bo są słabe te głośniki i będą trzeszczeć, no chyba że będziemy ujmować basu. Do jazdy na codzień super. Mam u kolegi w Octavi JBL + Alpinę i dźwięk jest porównywalny. Różnica jest taka że w Skodzie można podkręcać głośniej bez przesterów i zmniejszania basu.
Jeśli takie numery Ford robi z każdym modelem to wiem czemu ludzie nażekają na radio 6000 CD
W przeciw fazie gra tragicznie!
Nie wiem jaki słuch mają inżynierowie z Forda ale to co sobie wyliczyli wolało o pomstę do nieba. A na dodatek tweeter-y też grały w przeciw fazie, też mieli fale stojącą? Bo soprany się znosiły na wzajem i w efekcie prawie ich nie było. Na dodatek przetestowałem sprzęt jeszcze raz programem Audiocity i podając częstotliwości od 45 Hz do 15000 Hz nic się nie tłumi.
Wcześniej dźwięk w przeciw fazie znosił zakresy od 45 Hz do 120 Hz i od 8000 do 15000 jedynie pasmo środkowe grało w miarę ok. sprawdziłem też auto pod kontem rezonansu i rezonuje przy falach od 37 do 110 Hz przy stałej amplitudzie oraz trochę przy 230 Hz.
Za Boga nie mogę znaleść uzasadnienia ich podejścia. To idiotyzm ucinać pasma przeciw fazą bo auto rezonuje. Zastawiając środkowe pasmo. Co to jest CB Radio czy sprzęt audio. A tak po za tym to po to mamy rególację w radiu basu midów i sopranów.
Parodia
Ostatnio edytowane przez Norb.81 ; 28-04-2014 o 15:38
|