Witam,
Rok temu zmieniłem standardowe Sony 6CD Mp3 na stację multimedialną
Zenec ZE-NC3811D. Cos takiego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przez pierwsze miesiące użytkowania wszystko było ok, jednak jakiś czas temu kilka przcisków zewnętrzych przestało działać. Odesłałem stację do naprawy gwarancyjnej i wróciło po 2 tygodniach. Wszystkie usterki, które opisałem zostały usunięte poprzez wymianę jednej płytki i wszystko byłoby ok, gdyby nie inny problem, który jest tematem tego postu, ale o tym za chwilkę. Odesłałem więc stację ponownie opisując nowy problem i wczoraj odesłali mi
nową stację (tu jestem pewny, bo spisałem numery to raz a dwa moja miała ryskę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Wszystko ok, gdyby nie fakt, ze nowa posiada taki sam problem jak ta którą odesłałem drugi raz i zaczynam się zastanawiać czy problem czasem nie jest po mojej stronie.
Otóż jeżeli mam zasilanie ACC (kluczyk w stacyjce przekręcony na pozycji I lub II) i po chwili przełącze na OFF (wyslacze stacyjkę) i w ciągu kilku sekund włączę ją ponownie (nie muszę nawet uruchamiać silnika) to stacja mi się resetuje. Tracę przy tym wszystkie ustawione stacje, ustawienia i sparowane urzadzenia bluetooth, itp. co strasznie mnie denerwuje. Na stronie producenta znajduję informację:
Cytat:
When starting the engine my ZE-NC3811D switches off and reboots.
Answer: If the voltage supply drops under approx. 9 V, your ZE-NC3811D automatically shuts down to avoid operation faults. This is a self protection mechanism and not a defect. You may, however, check your electrical installation (battery worn, bad or corroded ground connections, etc.).
|
Dokładnie to zachowanie u mnie występuje, ale tylko w sytuacji gdy wylacze stacyjkę i wlacze ja ponownie w ciagu kilku senkund! Nim odesłałem radio po raz drugi byłem u mechanika sprawdzić zasilanie czy czasem nie spada < 9V. Problem występuje w miejscu czerwonej strzałki.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak więc zasilanie po przelaczeniu stacyjki z II -> 0 -> II nie spada a radio się resetuje. Później po załączeniu silnika spada trochę, ale wciąż jest ok 10V, a radio juz dziala w porządku.
Teraz przechodzimy do pytania. Skoro nowe radio zachowuje się w ten sam sposób, to czy czasem nie jest to problem u mnie? Zasilanie było prawdzane na aku. Czy coś może zmieniac zasilanie na radiu w momencie przejscia wylaczenia stacyjki i wlaczenia ponownie po kilku sekundach? Jak poczekam dluzej to nic sie nie dzieje. Nie wiem gdzie szukac a wysylac radio po raz trzeci do dealera w Niemczech na miesiac nie bardzo mi sie widzi. Wolalbym najpierw byc pewny, ze u mnie wszystko jest ok. Od czego moglbym zaczac? Spotkal sie ktos z podobnym problemem?