View Single Post
Stary 03-05-2014, 23:35   #275
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
Domyślnie Odp: [mk3][mk4]Forscan - program do diagnostyki i nie tylko

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że chodzi o to Mondeo? I w nim jest to LPG? No to jak może być LPG bez połączenia pomiędzy sterownikiem gazu a PCM (po CANie)?
Tak chodzi o Moje Mondeo.
No Właśnie może być, widzę że nie siedzisz w LPG, w przeciwieństwie do różnych różnorakich konfiguracji itp ....sam wiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To krótko: są sterowniki LPG ( w zasadzie większość zainstalowanych) co nie mają połączenia z PCM, bo nie potrzebują. Obroty biorą z cewki, wtryskiwaczy (to tak z grubsza) a czasy wtrysku z czasu benzynowych wtryskiwaczy. To wystarcza do prawidłowej pracy tych systemów. Generalnie problem dla ster. LPG sprowadza się do tego, by odpowiedz na korekty, jakie wypracowuje sterownik PB były by takie jak na PB - podczas pracy na LPG. Tyle i aż tyle. A sterowniki LPG z opcją OBD, wykorzystują wartości korekt do "dopieszczenia" krzywej mnożnika czasów wtrysku LPG. To tak bardzo pobieżnie, i nie odpowiadam za pomyłki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Gdybym miał Ster LPG z OBD to nie potrzebowałbym równoczesnego połączenia obu programów, bo wszystkie interesujące parametry widziałbym z programie do LPG. Jutro jak nie będzie padać(bo trzeba kabel spad maski do kabiny na uchylonej szybie) to zrobię testy o których wyżej pisałem.
Uff trochę OT zrobiłem.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem