Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana akumulatora jak to zrobić ?
View Single Post
Stary 04-05-2014, 08:59   #41
MAXIMUS_00
ford::advanced

Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 16v 145 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wymiana akumulatora(prośba o porade)

Cytat:
Napisał CARISMA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No niestety, mój nowy aku p.t. BOSCH 85 Ah okazał się bardzo kiepskim zakupem, nie wiem co mnie podkusiło aby go kupić, zawsze kupowałem Centrę ale kierowałem się dobrymi opiniami z forum. Po całonocnym postoju napięcie spada poniżej 12 V, dziś na Conversie pokazał nawet 11,4 V. Zaznaczam , że ładowanie jest OK, codziennie dojeżdżam do pracy 23 km w jenda stronę, więc jakoś go szczególnie nie katuję. Stary oryginalny 7 letni aku który od lutego leży w garażu dziś sprawdziłem ma napięcie 12, 45 V. Reasumując Bosch to wielka kupa, ciekaw jestem co na to gwarancja i jak to się skończy, ale znając życie skończy się zakupem nowego aku i będzie nim zdecydowanie Centra Futura, nigdy mnie nie zawiodła.
Tylko to wcale nie musi być wina marnej jakości akumulatora Bosch tylko np. został Ci sprzedany długo leżakujący akumulator przez co jest zasiarczony (a tego nie ujmuje żadna gwarancja) sprawdź może datę produkcji tego akumulatora. Mój brat miał taką właśnie sytuację parę lat temu kupił w sklepie Feu Vert z "górnej półki " cenowej akumulator (akurat tak jak Ty firmy Bosch) i po pierwszym przymrozku niedługo po kupnie akumulator padł w sklepie pan rozłożył ręce pokazał zapis w karcie gwarancyjnej i było na tyle... Od tej pory ja też nie kupuję nigdy akumulatorów w marketach ani innych wielkopowierzchniowych sklepach bo często są tam akumulatory bardzo długo leżące w magazynach tylko w mniejszych serwiso-sklepach gdzie mają po parę akumulatorów i zamawiają świeży towar na bieżąco.