Turbina-brak mocy.
Kupiłem rok temu focus 1.6 tdci 110KM 2007 roku niby ma przejechane 133 tyś. Problem jest z brakiem mocy przyśpieszenie (bo moge go przegwizdać 180 ale trochę mi to schodzi , jak wciskam gaz do spodu na 1 to obroty idą w górę a prędkość jest słaba) , jak jest zimno to czasami dymi przy zimnym silniku ale to szybko mijało. Dzisiaj nie miło mnie zaskoczył bo cisnąłem sobie autostrada jakieś 20km przejechałem przy prędkości 160 km/h na obrotach 3500, zjechalem i co sie okazało że pojawił się siwy dym , dawało dość mocno , ale po chwili zauważyłem ze jak dodaje gazu to dym znika , puszczałem gaz i dalej dymił (dymił mi ok.8 min). Ale nic z autem się dziwnego po za tym nie działo.
W aucie wymieniane były wszystkie filtry, świece ,przeczyszczony egr,przeplywomierz tez ok, dpf został wycięty. Mój mechanik mówi że to może byc turbina, która się zacina . Dał mi rade taka żebym maskę otworzył i wcisnął palcem w turbine, niby coś pomogło bo jak jade na jedynce i wcisnę do spodu to obroty ida wolniej ale trochę szybciej sie zbiera .Ale to nie jest to jak powinno byc (kołami nie zamielę ) Pojechałem do kumpla ale czasu nie miał i tylko posłuchał mówi że turbina normalnie działa. Macie jakieś rady ?
Bump:
Ostatnio edytowane przez Szachir ; 05-05-2014 o 09:33
|