View Single Post
Stary 05-05-2014, 13:19   #182
wojtas7
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

Cytat:
Napisał marcysia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(może dzięki zrobieniu odmy).
możesz proszę napisać jak zrobić tą odmę?

Bump:
Cytat:
Napisał leszek95b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomoże ktoś? Może ktoś policzyć ile razy słychać "cykanie" po wyłączeniu silnika przy sprawnym EGRze?
ja również pytałem kilka postów wyżej o co chodzi z tą sprężynką, niepotrzebnie odkręcałem te torxy bo od góry wszystko i tak jejst czyste, i też nie wiem jak założyć sprężynkę - po dłuższej analizie po prostu zaczepiłem ją i złożyłem tak jak mi się wydawało że była - ona nie domyka EGR jest zbyt delikatna więc chyba silniczek EGR musi to robić. Nie wiem po co jest sprężynka.

Cykania nie słyszę po wyłączeniu silnika..

Odnośnie dostępu - jeśli ktoś zaślepia EGR (tak jak ja) bez czyszczenia, to najlepiej w ogóle tej opaski nie ruszać, odkręcić za to śrubę przy tłumiku spalin (ta podłużna tuleja cylinder z wlotami płynu chłodzącego), oraz rurę harmonijkę do dolotu, wtedy cały pakiet EGR+chłodnica się rusza i można próbować wsunąć zaślepkę. Chociaż nie jest to łatwe, najpierw trzeba wyjąc oryginalną uszczelkę, zobaczyć jak włożyć zaślepkę (jest niesymetryczna), najlepiej dać uszczelki z allegro z obu stron i skleić je silikonem na wys. temp., wsunąć, skręcić. Ja tak zrobiłem i jest OK.

Ostatnio edytowane przez wojtas7 ; 05-05-2014 o 13:29
wojtas7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem