View Single Post
Stary 05-05-2014, 23:12   #9
Cykk
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: kopcenie na biało

Witam
Odgrzeje temat..
Od dzis mam ten sam problem /focus 2008 1.6 tdci dpf.
Pocił mi sie separator oleju.
Na warsztacie "naprawili" po ok 20km i przeczytaniu na forum sprawdziłem czy zastosowali sitko czy jakas gąbkę jednak okazało sie pod domem ze włożyli kawał gumy :/
Kiedy wyjąłem gume z obawy o ciśnienie ktore moze wywalić np bagnetem olej złożyłem tak jak było . Czyli z uszkodzona membraną i delikatńei popekanymi dwoma zaczepami.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale zacza naprawde mocno dymić gęstym białym smierdzoncym dymem.
Odczepilem odme od turbiny i na odpalonym silniku z wydechu wyrzuciło olej ( biały dym)i unormowala sie
Jednak spod pokrywy ze strony separatora gdzie był odłączony przewód dalej dymilo jasno na odpalonym .
Rozszczelnilo mi napewno pokrywę zaworow bo przed " fachowcem "było przypocone tylko przy korku od odmy a po naprawie wywołało dym i przypociko ogólnie uszczelkę pod deklem.
Pokrywę zamówiłem i tak ale zastanawiam sie czy to możliwe zeby przez pokrywę były taki objawy.
Turbine sprawdzałem i ńie pluje olejem a nawet po odłączeniu turbo od odmy dalej dymilo przy jeździe próbnej .

Ostatnio edytowane przez Cykk ; 05-05-2014 o 23:23
Cykk jest offline   Odpowiedź z Cytatem