View Single Post
Stary 06-05-2014, 07:42   #1
Kobranocka
ford::average

Imię: Piotr
Model: MONDEO GHIA COMBI
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002/2003
Domyślnie Dym z kratek wentylacyjnych po odpaleniu auta

Witam serdecznie

Posiadam Forda Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002r z climatronikiem

Opis problemu:
Podczas uruchomienia auta w kratkach wentylacyjnych pojawił się jasny dym o zapachu spalenizny. Głownie zadymiło się z kratki przy fotelu pasażera i kratek środkowych ale w mniejszym stopniu.

Co stwierdziłem:
Brak załączenia klimatyzacji, tempomatu. Wentylator reaguje i zwiękasza obraty (wymuszenie ręczne)

Co sprawdziłem:
Zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe w postaci bezpiecznika F82.
Sprawdziłem podgrzewacze spryskiwaczy oba sprawne ale dla pewności wypiąłem je (wtyczki)
Wymieniłem bezpiecznik F82 (7,5A)
Przeprowadziłem test klimatyzacji (OFF i nawiew na nogi jednocześnie i w ciągu 2s przcisk AUTO) - brak jakichkolwiek błędów, (OFF i nawiew na nogi i w ciągu 2s nawiew na wprost) - brak jakichkolwiek błedów.
Zrobiłem małą rundkę po okolicy - tempomat działa, sprężaka klimatyzacji załącza się ale .... no właśnie to ale....
Jak na razie nie jestem w stanie przy obecnej pogodzie sprawdzić działania klimy w automacie ale co zauważyłem, że przy ustawieniu temperatury na wyświetlaczy na LO i załączeniu klimatyzacji wentylator nie startuje na pełnym biegu no i nie słychać podczas załączenia klimy otwarcia jakiejś z klap. Poprostu klima załącza się i wentylator dmucha na takim biegu jak przed załączeniem klimy

Poprzednio przy załączeniu klimy było słychać tak jakby otwierała sie jakaś klapa i zwiększał sie przepływ powietrza.

Czy ktos posiada pełną listę obwodów zabezpieczonych bezpiecznikiem F82??? Moja wiedza kończy się na tempomacie, klimatyzacji, podgrzewaczach spryskiwaczy.

Stawiam na któryś z siłowników lub cos dzieje się z samym sterowaniem

Czy już ktos miał podobny problem??? Jak co to proszę o wskazówki drogich kolegów.

Ostatnio edytowane przez Kobranocka ; 06-05-2014 o 07:50
Kobranocka jest offline   Odpowiedź z Cytatem