Temat: [Focus 2004-2008] Turbina-brak mocy.
View Single Post
Stary 09-05-2014, 19:07   #7
loczers
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Ford Focus mk2 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Turbina-brak mocy.

siemka,

no wiec po podpięciu komputera diagnostycznego okazało się, że zawór EGR jest otwarty i się nie zamyka, stąd turbina słabo pracowała, z wydechu kopciło czasami no i spalanie w mieście miałem 9,1 L/100 km a nie jak wcześniej 6,8 L/100 km.
ogólnie nowy ERG (komplet) kosztuje około 800-900 PLN (bez robocizny), ale nie będę nowego kupować tylko stary wykręcę i przeczyszczę. jak za jakiś czas temat powróci (na co nie liczę i mechanik raczej też tak sądzi), to wówczas wiadomo, że czyszczenie już nie będzie miało sensu tylko zainstalowanie nowego. używany jest powiedzmy 50% tańszy, ale nie mamy pewności w jakim jest stanie. jeśli sie tym autem chce jeździć, to warto zainwestować w nowy - poza tym jak się przy tym grzebać będzie to turbo w końcu zacznie się sypać a to już około 1,5k PLN.
poniżej błędy jakie wyszły:
- P1335 - PCM
- P1412 - PCM
- P1335-61 - PCM
- P1412-71 - PCM (zakleszczony zawór EGR, 71-powyżej maksymalnej wartości progowej)

jeśli mi ktoś może podać co oznacza P1412 to będę wdzięczny, bo zapomniałem spisać.

reasumując, na tą chwilę z mechanika jestem zadowolony a koszty na tą chwilę to 80 złociszy.

wiadomo, że robocizna z czyszczeniem nie będzie kosztować 100 PLN ale na pewno nie obedrą ze skóry.

po odbiorze mogę dać znać ile całość kosztowała.

a, dodam jeszcze, ze mam silnik 2.0 tdci 136 KM francuski bez DPF, więc w tym przypadku zaślepianie EGR nic by nie dało - objawy by się zmniejszyły, ale nie zniknęły.

pozdro!
loczers jest offline   Odpowiedź z Cytatem