Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
Mogę się i ja pochwalić tempomatem. Kierownicę zmieniłem sam zaprogramowałem w GEMie i w zeharach natomiast dziś podskoczyłem na zaprogramowanie IDSem PCMa.
Niestety nie obyło się bez trudności i nerwów. Za pierwszym razem zmieniony parametr tempomatu w PCM z nieobecny na obecny poszło jakoś za szybko. Tzn tak jakby nie zapisało zmian w PCM. Po testach na drodze tempomat nie zadziałał. Nadeszła pora na drugą próbę i tu zaczęły się niespodzianki. IDS zaczął zrywać połączenie, wyskakiwały błędy aż w końcu posypało się wszystko i PCM stracił CAŁĄ konfigurację. Żeby tego było mało przu próbie wgrania czegokolwoek do PCMa wywalało błędy. Suma sumarum z samochodu zrobiło się warzywko. Na szczęście po jakiś 2 godz męczarni podpięty został inny komp pod IDSa i w końcu poszło. Od nowa musiały być ustawiane wszystkie parametry takie jak alternator, szerokość opon, przekladnia kierownicza, kodowanie wtryskiwaczy i jeszcze kilka innych.
Tak więc jest to kolejna przestroga dla tych co myślą że zawsze pójdzie gładko i że nie ma opcji żeby coś poszło nie tak.