View Single Post
Stary 11-05-2014, 09:14   #29
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
Domyślnie Odp: Wyprzedzanie na pasie kolizyjnym/za innym autem = mandat??

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mówię, że nie należy w ten sposób wyprzedzać. Mówię, że nie należy tak mówić! W razie gdyby... mówimy " podjąłem manewr wyprzedzania, w trakcie wykonywania tego manewru zauważyłem ,że mogę go nadal kontynuować, bo nikomu nie zagrażam, a widocznoś pozwala na bezpieczne kontynuowanie wyprzedzania, w związku z czym wyprzedziłem kolejny pojazd, po czym jeszcze jeden, stale jednak obserwowałem drogę i nic nie wskazywało na wystąpienie jakiegokolwiek zagrożenia". Gdy jednak powiemy: podjąłem manewr wyprzedzania kolumny samochodów", a w tym czasie któryś z wyprzedzanych się "wyłamie" i wpakuje się nam przed maskę, to może się to skończyć, jak w powyższym przypadku policjanta.
Nie jestem upierdliwy, tylko drobiazgowy. Z tego zresztą żyję.

Prosze. Wyprzedzajac tak jeden pojazd jak i kolumnę, wyprzedzany pojazd nie ma prawa wyjechać nam przed nos bo my będąc na lewym pasie mamy pierwszeństwo. Wymuszenie tak jak w temacie skończy się mandatem.

Nie ma nakazu powracania na swój pas po wyprzedzeniu każdego kolejnego pojazdu, ale wyprzedzanie każdego pojazdu to oddzielne wyprzedzanie, bo z definicji wprost wynika, że wyprzedzanie to przejeżdżanie obok POJAZDU.

To urywek z taryfikatora wprowadzony w 2012r

Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie - 2 pkt (dotychczas 0).

A tu link
http://moto.wp.pl/kat,55194,wid,1431...?ticaid=112b49
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem