Temat: [Mondeo 2000-2007] Regularnie padająca cewka
View Single Post
Stary 11-05-2014, 10:53   #1
Michal_NDZ1
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford Mondeo MK IV
Silnik: 1.6 Duratec 110KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Regularnie padająca cewka

Witam, posiadam Forda Mondeo mk3 rocznik 2000 1.8. Duratec 110KM instalacja LPG założona rok temu KME Diego G3, samochodzik bardzo fajnie się sprawuje poza jedną kwestią. Opis problemu:
Otóż tak jak w temacie lubi mu paść cewka zapłonowa. Nie wiem czy jest to kwestia złego zamontowania instalacji gazowej czy też wada fabryczna auta, ale pierwsza cewka (oryginalna) padła po ok 3 miesiącach, druga Valeo przetrzymała 4 miesiące, trzecia (mniej renomowanej marki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) WRC przetrwała miesięcy w liczbie 2. Dodam, że każda z zakupionych cewek kosztowała ok 150zł więc nie był to największy chłam dostępny na rynku (choć i do pionierów też nie należały). Tym razem zainwestowałem w "jakość" i zakupiłem cewkę Max Gear za całe 90zł i od tygodnia sprawuje się idealnie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie jest następujące, czy ktoś ma pomysł co może być powodem padających cewek w moim autku? Czy rozwiązaniem problemu mogłoby być zakupienie jakiejś porządnej cewki, oryginalnej, np. od ST czy innych mocnych silników, czy to w ogóle będzie pasować i czy ma sens?
Chciałbym rozwiązać ten problem, tutaj kwestia finansowa nie gra aż tak dużej roli, boję się po prostu, że coś z instalacją jest nie tak, i nawet jak zamontuję cewkę za 500zł to i tak padnie...

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, to bardzo proszę o doradę. Prosiłbym też o nie komentowanie w stylu, użyj szukajki bo pełno tego, założyłem temat po przejrzeniu forum i odpowiedzi na zadane pytania nie znalazłem.

Pozdrawiam!
Michal_NDZ1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem