Temat: [Mondeo 2000-2007] Regularnie padająca cewka
View Single Post
Stary 11-05-2014, 11:51   #4
Michal_NDZ1
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford Mondeo MK IV
Silnik: 1.6 Duratec 110KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Regularnie padająca cewka

Na początku dzięki za szybką odpowiedź. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I teraz:

Wiem, że tanie cewki mają małą żywotność, ale Valeo to nie jest firma z najniższej półki a też szybko padła. Tym bardziej, że moją padniętą cewkę czuć tylko przy LPG, podczas jazdy na benzynie PRAKTYCZNIE NIC NIE CZUĆ (jedynie przy dodawaniu gazu z jałowego na początku minimalnie się zdusza - podczas jazdy jest OK). Przy drugiej padniętej cewce (tuż przed zakupem cewki WRC) wymieniłem przewody na nowe NGK oraz świece na oryginały Motorcraft. (to było 2 miesiące temu) Kabla od cewki nie sprawdzałem, słuszna uwaga, przy najbliższej okazji to zrobię.
A co do przerwy na świecach to nie zmniejszałem ponieważ zapoznając się z lekturą na wszelkiego rodzaju forach opinie na ten temat są sprzeczne. Jedni mówią aby to robić, inni, że przy sekwencji absolutnie nie ma potrzebny, zatem póki jeździł, wydawało mi się, że nie jest to konieczne. Czyli w takim razie zmniejszenie przerwy może przedłużyć żywotność cewki?
Michal_NDZ1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem