Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie
Witam. Jestem trochę zielony - więc proszę o radę. W sobotę wziąłem się za czyszczenie swojego EGR Focus mk2 1.6 tdci. Na wszelki wypadek kupiłem używkę. U mnie był ten problem, że jak był zimny to przy odpaleniu pojawiała się czasami kontrolka Koło zębate z wykrzyknikiem. Jak się zagrzał przy kolejnym odpaleniu kontrolka czasami gasła, a czasami wyrzucał dodatkową kontrolkę check enginę (silniczek) Oczywiście utrata mocy i takie tam. I to tak się działo w zależności od jego upodobania - egr miałem zmieniany w ASO 3 lata temu przebieg jakieś 40 tys. km. Na kompie wyrzucał mi trzy błędy dotyczące EGR, przepływomierza i przepustnicy (jeden mechanik mówił, że to mogło być jakieś zwarcie), ale objawy były takie same jak 3 lata temu gdy zmieniałem EGR. Tak się złożyło, że w sobotę te kontrolki mi się nie zapaliły ( w piątek dałem mu trochę w palnik), ale wymiana była zaplanowana, więc podpiąłem używany EGR bez wymontowania obecnego. Wszystko było niby OK. Odpaliłem - pracował normalnie, żadnych błędów. Przeczyściłem ten używany i zamontowałem. Wszystko było OK. Odpalałem kilka razy. W niedzielę znowu po kilku odpaleniach bez problemu, później trasa dwa razy po 60 km - wszystko działało OK. Dzisiaj rano odpalam, a on mi wyrzuca tą kontrolkę koła zębatego z wykrzyknikiem w środku, silnik pracuje niby normalnie wchodzi na obroty bez problemu. Po lekkim rozgrzaniu kontrolka zgasła.
I tutaj proszę o informację - niektórzy piszą o adaptacji/kalibracji egr czy to pomoże, czy zwykłym elm da się to wykasować, czy może odpiąć akumulator na 30 minut, czy trzeba jechać do ASO - wiadomo koszt i będą chcieli zmieniać EGR? Czy fakt porannego wyrzucania tych błędów przy zmiennych temperaturach wieczorem/rano może mieć związek z wadliwym przepływomierzem - podobno mierzy temperatury powietrza i tutaj coś się nie zgrywa z wartościami zapamiętanymi? A może to jakiś problem z pamięcią ECU? Proszę o pomoc ....
|