Temat: [Mondeo 2007-2014] Nie gaśnie kontrolka ABS i ESP
View Single Post
Stary 12-05-2014, 16:52   #79
Mondragor
ford::amateur

Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nie gaśnie kontrolka ABS i ESP

U mnie to samo wystąpiło. Paląca się kontrolka ABS i ESP, nie działający tempomat i czujnik pasów. Komputer mi wykazał błąd w lewym przednim kole. Po przeczytaniu tego tematu, mimo marnej praktyki w "grzebaniu" w samochodach, postanowiłem zlokalizować usterkę. Po zdjęciu koła i zdementowaniu nadkola, znalazłem przerwany kabel praktycznie zaraz pod mocowaniem ochronki kabla do elementu podwozia. Nie jest to odcinek biegnący od czujnika ABS do złączki, tylko ten następny. Jedynie trzeba było wyciągnąć kabel z osłonki na jakimś odcinku (dlatego według mnie niezbędne jest zdementowanie nadkola), przeciągnąć spod mocowania i polutować i zaizolować. Także każdemu, który spotka się z tą usterką radzę po zlokalizowaniu w której części samochodu to się zdarzyło, samemu spróbować to naprawić. Jak dla mnie, gdy nie lutowałem dobrych kilka lat, to sprawiło największą trudność, może te cyny bez dodatku ołowiu już się tak nie rozpływają. Zdjęcie zrobione już po wyciągnięciu kabla spod mocowania i wyczyszczeniu i ściągnięciu kawałka izolacji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam że praktycznie nic nie musimy uszkadzać czy też wymieniać. Wymiana całego kabla jest już znacznie bardziej skomplikowana...

Ostatnio edytowane przez Mondragor ; 12-05-2014 o 17:00 Powód: problemy ze zdjęciem
Mondragor jest offline   Odpowiedź z Cytatem