Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie. CO POLECACIE ?
View Single Post
Stary 13-05-2014, 01:20   #784
dżizas
ford::advanced

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

Generalnie z tego co widnieje na etykietach to Dunlop jest chyba najcichszy, ale ja osobiście nie mogę się przełamać w odbudowaniu zaufania do tej marki po wrażeniach jakich dostarczyła mi SP Sport 01 wiele lat temu.

Dla mnie najważniejszym parametrem opony jest jej przyczepność.
Na suchej nawierzchni większość opon nawet tych tańszych radzi sobie dość dobrze jednak to mokra nawierzchnia oddziela opony od wyrobów gumowych.

Zasadniczo jeżdżę na trzech markach opon: Michelin, GoodYear, Continental i powiem szczerze że nigdy się nie zawiodłem na różnych modelach tych producentów ( może poza Conti Sport 2, z której byłem niezbyt zadowolony).

A opinie "gumiarzy" należy brać z lekkim przymrużeniem oka, bo to de facto zbór opinii użytkowników, którzy ich odwiedzają.
Dla przykładu - jeżeli gumiarz założy 10 kpl. opon klasy "budget" 10 dziadkom, którzy raz na tydzień jadą autem 2 km do kościoła i będą zadowoleni z tych opon przez kolejne 3-4 lata użytkowania to czy takie opony są rzeczywiście dobre skoro chwali je owych 10 dziadków oraz wtórujący im gumiarz, który je zakładał?