View Single Post
Stary 14-05-2014, 12:33   #3
neodg
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Brak prawego światła pozycyjnego i mijania

Witam ja od paru dni również męczę się z podobnymi objawami, tyle że w lewym reflektorze. Początkowo myślałem że spaliła się żarówka, wymieniłem na nową i było ok. Niestety następnego dnia i ona przestała się świecić, tzn. świeciła ale zamiast barwy białej świeciło żółte światło. Popytałem znajomego stwierdził że skoro tak się dzieje to najprawdopodobniej brakuje masy i nie świeci na 100%. Wypiąłem więc wtyczkę, powyciągałem z niej zaciski i je lekko pozaciskałem żeby lepiej łapały żarówkę. Niestety niewiele to dało a dodatkowo nie działa mi teraz regulacja wysokości świateł w owej lampie..Kupiłem nową kostką (koszt 10zł wraz z kabelkami i zaciskami) i dzisiaj jadę ją wlutować. Sprawdzę od razu sobie napięcia i zobaczę jak wygląda masa wychodząca z owej lampy. Na pierwszy rzut oka jednak widać że kabel idący do karoserii lata świetności ma już za sobą więc odkręcę sobie śrubę i dokładnie przeczyszczę. Za parę godzin powinien już więcej na ten temat wiedzieć.

Tak jak mówiłem, powodem słabego świecenie lampy był brak masy. Jednakże nie brakowało jej na tej wtyczce w którą bezpośrednio wpinamy żarówkę a tej ulokowanej bliżej boku samochodu. Wystarczyło przeczyścić styki i teraz wszystko działa jak należy.

Ostatnio edytowane przez neodg ; 15-05-2014 o 12:28 Powód: Naprawa usterki
neodg jest offline   Odpowiedź z Cytatem