View Single Post
Stary 14-05-2014, 12:41   #142
Masiek79
ford::beginner

Imię: Masiek
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Potrzebny ELM 327! Pilne

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podjedź do autohobby i się wypytaj o robociznę... wydaje mi się, że takich świeczek to oni wymienili mnóstwo i będą wiedzieli jak podejść coby nie urwać...
Byłem, pytałem - dzięki za podpowiedź. Jeśli się odkręcą - 200 zł, jeśli się choć jedna urwie - min. 1500 zł + części, a sama jedna świeca kosztuje 82 zł (w grę wchodzi zdjęcie głowicy + koszty dodatkowe typu uszczelki, urwane śruby głowicy jeśli się urwie jakaś itp.). Serwis Autohobby mówi, ze w tym modelu silnika szanse na urwanie świecy są 50/50, tak mają statystycznie. Świece są długie i wąskie, przykręcane kluczykiem 8-ką ponoć.

Potrzebny jest zatem serwis, który ma odpowiedni sprzęt, aby ewentualnie - w przypadku gdy jednak się urwie - rozwiercić i wyczyścić to "na aucie" bez zdejmowania głowicy. Na Myśliwskiej właśnie ponoć mają taki, cena jak pisałem wyżej.
Dzwoniłem też do polecanego w dziele "Polecamy mechaników" Autoserwis Dojlidy, tam jednak nie mają tego sprzętu, ale mogą podjąć próbę odkręcenia na ciepłym silniku i jeśli nie pójdzie to powstrzymają się w ogóle od wykręcania, ALE ich zdaniem z kolei "wykręcalność" świec w tych modelach z ich doświadczenia jest 100% i jeszcze nie urwali żadnej, ale z pewnością wymienili ich mniej w tym modelu niż Autohobby - w razie jednak "wpadki" głowica jest do demontażu bo sprzętu nie mają do rozwiercania.
Dlatego też WSKAZANA byłaby próba podjęcia wykręcenia ich w warsztacie, który taki sprzęt ma. Jakieś jeszcze propozycje lub namiary ktoś ma?

Mam wolną przyszłą środę i chcę to wtedy robić. Jak nie znajdę innego rozwiązania to muszę coś wybrać z powyższego.

Montaż świateł dziennych / Montaż haka / Montaż CB w popielniczce - posty 5 i 6

Ostatnio edytowane przez Masiek79 ; 14-05-2014 o 12:50
Masiek79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem