Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 15-05-2014, 11:48   #106
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Kolego Nojek.
Nie wiem z jakim poborem oleju ty remontowałeś silnik, ale uważam, że jeśli już zrobiłeś głowicę, i myślę że jeśli jest dobrze zrobiona to może trzeba wymienić pierścienie na nowe, zobacz jak wyglądają świece, trochę silnik niech pochodzi następnie chwile na ostudzenie wyciągaj i zobaczysz czy są czarne, czy są w oleju, może pierścieniami sadzi olej, z tego co wiem to pierścienie nie są za mocną stroną tych silników, więc myślę że koszt wymiany pierścieni niż kupna silnika używanego będzie się mocno różniła, a i tak nie wiesz co kupisz.

Bump:
Cytat:
Napisał Gagarin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyglada na to ze pozera mi okolo 1200ml na 1000 km. Czyli jest zle. To jest wstepna kalkulacja bo ciagle nie moge dojsc do ladu z bagnetem. Tzn raz olej jest, raz go nie ma, za chwile znowu jest. Robie juz te cyrki z kreceniem bagnetem w lewo i w prawo. To mnie tylko utwierdza w przekonaniu ze silnik jest zalepiony na maksa i olej splywa w dol za wolno.Dodatkowo po odkreceniu korka wlewu oleju na wolnych obrotach dmucha z niego jak z balona wiec cos za duzo cisnienia w glowicy. W nastepny weekend mam plan zeby zdjac dolot, separator oleju i wszystko wyczyscic. Jak czas pozwoli to od razu zrobie plukanke.
Z bagnetem to trzeba na spokojnie, też jak kupiłem i zacząłem sprawdzać to białe gorączki dostawałem, ale już się nauczyłem, przy zimnym silniku zalej stan oleju, pojeździj trochę, następnie po 400-500km sprawdź stan oleju też na zimnym silniku i dobrze by samochód stał w tym samym miejscu co przedtem, Jak brakuje dolej, jeśli nie to następne 400-500 i znów to samo, olej zawsze potrzebuje trochę czasu by spłyną do miski. a jeśli chcesz robić pomiary na ciepłym to też myślę że 30-45 minut to też min by olej miał stan, zawsze trzeba dobrze wytrzeć miarkę i nie trzeba nią kręcić, jak jest olej to będziesz go widział, jak wymieniłeś olej nie dawno to nie będzie on czarny, więc troche inaczej go widać na bagnecie. Trzeba tu spokoju. Pozdrawiam
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem