Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?
Nie wiem czym dla Ciebie jest ogólne pojęcie. Masz tam 3 parametry: Efektywność energetyczna (dumnie brzmi ale ma piktogram tankowania), droga hamowania na mokrej, i poziom emitowanego hałasu.
Ten sam rodzaj badań i te same oznaczenia stosowane są dla opon letnich, zimowych i całorocznych. Nie ma info o drodze hamowania na suchym, w śniegu, trzymaniu na zakrętach czy choćby wytrzymałości (ścieralności) opony. Już sam fakt badania opon zimowych i letnich w tej samej temp i wyznaczania drogi hamowania na mokrym jest dla mnie odzwierciedleniem miarodajności takiego testu (wszyscy którzy jeździli na oponach letnich zimą czy zimowych latem wiedzą, że zależność "trzymania opony" od temperatury nie jest liniowa). 3 opony mające 3 identyczne wyniki na etykiecie, mogą jednocześnie być 3ma zupełnie innymi, inaczej jeżdżącymi gumami...
I to o czym już pisałem - tak jak producenci aut uzyskują swoje spalania w konkretnych wynikach badań laboratoryjnych przeprowadzanych tak a nie inaczej, tak tu jest podobnie. Dodatkowo zależnie od zużycia opony parametry te zmieniają się bardzo szybko w sposób nigdzie już nie określony...
|