Temat: [Focus 2011-2014] Realne spalanie wersja benzynowa
View Single Post
Stary 15-05-2014, 23:46   #54
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Realne spalanie wersja benzynowa

Witam,

Piszę, bo trochę niepokoi mnie zużycie mojego 1.6 EB 150 KM w trasie. Niestety jak na razie nie jestem w stanie zbliżyć się do prezentowanych tutaj wyników.

W mieście (Łódź) nie narzekam - jest 8.3-8.4 l/100km (z dystrybutora) przy średniej prędkości 27-28 km/h, długości trasy 3-12 km, jeździe przeważnie w godzinach szczytu, czasem w korkach.

Co innego w trasie. Gdy przy przebiegu ok. 2300 km wybrałem się w trasę do Wisły, zaskoczyło mnie dość wysokie spalanie. Trasa ok 300 km, z tego 19 km autostrady A1 koło Piotrkowa (140 km/h na tempomacie), dwa odcinki drogi ekspresowej o łącznej długości 51 km w terenie pagórkowatym lub górzystym (130 km/h na tempomacie), a większość trasy to droga dwujezdniowa (110 km/h, na ograniczeniach i przez Cz-wę 80 km/h). Mniej więcej 1/3 trasy z A/C. Średnie realne zużycie ok. 7 l/100 km. Najgorzej było na tym krótkim odcinku autostrady, gdzie przy 140 km/h chwilowe spalanie z komputera było 9-10 l/100 km. Nie wiem, co było powodem tak dużego spalania. Co prawda na pewno mocno wiało z boku (częste zjawisko na tym odcinku), bo musiałem zmagać się z porywami wiatru, a zauważyłem że FF3 jest bardzo podatny na wpływ wiatru. Nadwozie kombi z relingami, 2 osoby + 2 dzieci + bagażnik szczelnie załadowany do rolety. Opony 215/55R16 z prawidłowym ciśnieniem, niestety Michelin Primacy.

Drogi powrotnej nie biorę pod uwagę, ze względu na korki oraz jazdę na kilku odcinkach w koleinach podczas intensywnego deszczu, ale spalanie chwilowe na A1 takie samo.

Dodam jeszcze, że przez pierwsze 1500 km auto było bardzo łagodnie traktowane (2000-3000 rpm, bardzo łagodne operowanie gazem), a później stopniowo zwiększałem zakres obrotów i obciążenie - obroty 1700-4000 rpm, zdarzało się też czasem mocniej przycisnąć (zawsze powyżej 2000 rpm), ale jeszcze ani jednego wciśnięcia do podłogi, nawet podczas wyprzedzania.

Czy mam się czym martwić? Mam nadzieję, że docieram silnik w miarę prawidłowo i że to nie przez to. A może to raczej przez ten wiatr?

Pozdrawiam
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem