Temat: [Focus 2011-2014] Realne spalanie wersja benzynowa
View Single Post
Stary 16-05-2014, 11:29   #60
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Realne spalanie wersja benzynowa

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie ostatnio zauważyłem, że spalanie EB jest wyższe gdy akumulator jest niedoładowany (gdy nie włącza się ASS), czyli u mnie po weekendzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Wydaje mi się, że to bardziej kwestia zimnego silnika niż niedoładowanego akumulatora.

Natomiast co do spalania, to mnie przy oszczędnej jeździe w cyklu miejskim (ale bez korków) pali średnio 7.1 l/100 (zmiana biegu max na 2.5 tys. ob., bez AC), natomiast gdy bardziej go przyciskam to udało mi się uzyskać 8.5 l/100. Oczywiście nie mówię tu o pałowaniu przez cały bak, a o dynamicznej jeździe do 4 tys. ob. i więcej oraz pałowaniu od czasu do czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak w trasie bo jeszcze nie miałem okazji, ale gdy jeżdżę na tempomacie przy prędkości 80 km/h na odcinku 10 km potrafi pokazać > 7, a potrafi też < 3 l/100 w spalaniu chwilowym. Wiatr, ukształtowanie terenu wpływa na te wskazania dosyć znacząco. Bywa tak, że wydaje Ci się, że jedziesz po płaskim, a w rzeczywistości może być to wzniesienie.
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem