View Single Post
Stary 17-05-2014, 20:30   #50
koniec_jest_bliski
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Denso - rozbudowa - krok po kroku

Udało mi się w końcu to podłączyć poprawnie. Kabel synchro+zielony był w innym miejscu niż powinien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Miałem nieodpowiedni schemat i musiałem pociąć kilka kabelków zanim znalazłem ten właściwy. U mnie ostatecznie wystarczy przeciąć 3 przewody pomiędzy nawigacją, a monitorem(komputerem) i wpiąć się adapterem.
Nie musiałem podłączać masy GND.
Synchro+zielony (z OUT Mari) zwarłem na wyjściu do monitora. Do wejścia IN w MARI wystarczyło podpiąć tylko kabelek z kolorem zielonym+synchro (synchro IN na kabelku MARI zostało wolne, nie podpinałem go).

Menu OSD pojawia się tylko po uruchomieniu dodatkowych wejść np. kamery cofania lub AV1. Można wtedy zmieniać np. pomiędzy PAL a NTSC lub aktywować lub deaktywować SOG. Chociaż nic się nie zmienia czy aktywna jest ta funkcja czy nie.

Dwie rzeczy jeszcze mnie zastanawiają. Kiedy uruchomi się obraz z kamerki cofania pojawiają się takie delikatne prążki jakby jakieś zakłócenia łapało. Jak się patrzy z normalnej odległości czyli z pozycji kierowcy nie widać ich bardzo, ale z bliska są delikatnie widoczne.
Nie jest to uciążliwe, ale pytam z ciekawości czy to tak ma być?

No i ten nieszczęsny kondensatorek do mostkowania synchronizacji i zielonego, lepiej go zamontować czy nie? Niby wszystko działa, ale może wartko go tam wmontować?

Kamerkę mam PAL/NTSC, a samochód to Renault Espace IV.
koniec_jest_bliski jest offline   Odpowiedź z Cytatem