View Single Post
Stary 18-05-2014, 20:20   #1
maidey
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie TDDi 90KM - Przyspieszanie OK, ale do 140km/h?

Witam

Mam takowy problem... Ponieważ większość czasu spędzam na jeździe w mieście i raczej maksymalnej prędkości nie osiągam, to problem może być już jakiś czas ale mógł być niezauważony.. a mianowicie:
Generalnie przyśpieszenie jest chyba ok szczególnie na pierwszych biegach, ale mam wrażenie, że nie za każdym razem tak samo. Raz jakby turbo gdzieś złapało przy 2k obrotów, ale zazwyczaj nie czuje momentu załączenia. Sytuacja za to wygląda cały czas tak samo na autostradzie... Do tych 120 w miarę się rozpędza, ale jak już przekroczy to osiągniecie 140 trochę trwa... choćbym wciskał pedał w podłogę... większe prędkości tylko z górki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętam jak kiedyś jechałem nim książkowe 184 km/h, ale od tego czasu było robione:
- sterownik pompy - wysiadł - wymiana
- cała pompa (zatarte tłoczki) - regeneracja w Boschu (podobno - tak mówił mechanik, ale papieru na to nie dostałem)
- zaślepiłem EGR (nie wiem czy faktycznie przez niego, ale nie mogłem odpalić i zaskoczył dopiero po długim kręceniu - mechanik mi powiedział, że to dlatego, że EGR się zblokował).
Nie wiem czy winy doszukiwać się w źle skalibrowanej pompie, czy może turbina której jeszcze nie robiłem a samochód mam 5 lat.
Rocznik 1999; 220 tys km - teoretycznie (miał niby 150 jak kupiłem)
Wiem, że podobne tematy były, ale jak czytałem to tam nie było mocy już od najniższych biegów.

Pytanie moje brzmi... od czego zacząć, żeby nie poszło od razu po kieszeni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez maidey ; 18-05-2014 o 20:24
maidey jest offline   Odpowiedź z Cytatem