Odp: Zapinanie pasów bezpieczeństwa a wolność wyboru.
Paffcio,trudno sie z Tobą nie zgodzić, ale bywaja sytuacje, w których interes społeczny wymaga wprowadzenia pewnych norm zachowania, czy też zakazów. W kwestii pasów bezpieczeństwa, przyznaję ci rację, ale ja dla przykładu jestem zwolennikiem wprowadzenia obowiązku ubezpieczenia OC dla wszystkich użytkowników dróg (łącznie z rowerzystami). Teoretycznie jestem więc przeciwny wolności wyboru, jednak tu przemawia właśnie interes społeczny. Zbyt dużo jest wypadków spowodowanych przez kierujących rowerami, a przy braku OC, skuteczne dochodzenie roszczeń od takiego sprawcy, graniczy z cudem. Pół biedy jeśli mamy tylko rozbity wóz, a co gdy sami wylądujemy w szpitalu, na wózku, albo w kostnicy? Jest wprawdzie UFG, który dysponuje środkami na wypłaty odszkodowań w przypadku nieustalenia sprawcy, czy sprawcy nieubezpieczonego, ale ten nieubezpieczony musi poruszać się pojazdem podlegającym obowiązkowi ubezpieczenia (który jak na razie rowerzyści nie są objęci). Tak więc z tą wolnością wyboru też nie można generalizować.
Ostatnio edytowane przez hak64 ; 22-05-2014 o 13:27
|