Cytat:
|
...
Ci którzy myślą za nas (a w zasadzie myślą tylko o własnym interesie), zmuszają nas do kupowania jednorazówek, których żywotność niewiele przekracza okres gwarancji, podczas gdy szersze pojęcie ekologii, to produkt trwały, którego dalsza eksploatacja jest znacznie tańsza niż utylizacja gór odpadów.
|
oczywiście, a temat jest szeroki ... np. samochody elektryczne...w końcu trzeba będzie utylizować akumulatory, system start-stop, a rozrusznik, akumulator i wreszcie turbina... ostatnio kolega nabył BMW serii 3 z silnikiem z turbo i systemem start-stop. Na pytanie do serwisu czy system podtrzymuje smarowanie turbiny usłyszał, że nie ma takiej potrzeby :-)
Tych rozwiązań jest coraz więcej i każde promowane jest hasłem "będzie Ci lepiej, bo my to wiemy lepiej" :-)
wracając do wcześniejszych dywagacji. Nie jestem ekstremistą. Nie mam problemu z regulacjami, ograniczeniami wynikającymi
ze zdrowego, racjonalnego kompromisu między moim prawem do wolności wyboru i prawem innych osób jeżeli oba te obszary zachodzą na siebie.