View Single Post
Stary 22-05-2014, 23:06   #11
lechocz
ford::beginner

Model: Ford C-Max MK-2
Silnik: 1,6 TDCI, 90KM
Rocznik: 05/2007
Smile Odp: Ford Focus MK2 1.6 tdci nieszczelność wtryskiwaczy i kolektora - fotrorelacja na

Witam.

Jestem akurat po operacji uszczelniania drugiego wtryskiwacza, licząc od filtra paliwa i dzięki Waszym cennym uwagom cała operacja zakończyła się pełnym sukcesem.

Jak się okazało, zaczęła przepuszczać miedziana uszczelka pod wtryskiem w związku z czym zapodałem pełen komplet, tj. metalowy pierścień stanowiący oparcie dla jarzma trzymającego wtrysk, ustalacz, uszczelniacz, miedzianą podkładkę uszczelniającą oraz silikon, do uszczelniania silników, na gwint i pod kołnierz szpilek mocujących wtryskiwacz plus nowa uszczelka pod czarną pokrywę stanowiącą, jak się okazało separator oleju, z gazów, wypełniających skrzynię korbową i pozostałe przestrzenie bloku silnika a idących, poprzez odmę, do turbiny.

Najwięcej problemów miałem z oczyszczeniem samego wtryskiwacza i jego gniazda z czarnej mazi, która po zastygnięciu zamieniła się w "emalię", której nie dały rady ani benzyna ekstrakcyjna ani płyn do mycia silników.

Z czarnym paskudztwem, jak się okazało, bez trudu wygrał dopiero rozpuszczalnik nitro.

Niestety lecz układ zasilania się zapowietrzył, o czym nikt z Was nie napisał i konieczne było jego odpowietrzenie, po którym silnik zaskoczył od razu i pracuje jak pszczółka.

Suma summarum, praca w miarę lekka łatwa i przyjemna, chociaż co nieco brudząca i uciążliwa z uwagi na konieczność wyczyszczenia gniazda wtryskiwacza z w/w "czarnej emalii",które to gniazdo jest dosyć głębokie i wąskie.

Lecz jak to mówią dla chcącego nic trudnego. Zwłaszcza, iż na dzień dobry serwis w Lesznie zapodał mi wyjściową kwotę od 7 stówek, kiedy to do nich zadzwoniłem, na ile wyceniają operację uszczelnienia jednego wtryskiwacza.

Dziękuję wiec wszystkim za niezwykle cenne uwagi a zwłaszcza te, iż wtrysk należy wyciągać kiedy silnik jeszcze jest ciepły i czarna maź, która później zamienia się w twardą "emalię" jeszcze jest podobna, w konsystencji do lepiku, bo kiedy zastygnie to zapewne jest tragedia gdyż trzyma wtryskiwacz jak klej.

Ostatnio edytowane przez lechocz ; 23-05-2014 o 09:52
lechocz jest offline   Odpowiedź z Cytatem