Odp: Dołożenie alarmu do Mondeo MK4 - ale również do SMAX, Focus, Fiesta
Syrenkę zamontowałem. Na czujnikach ruchu mi nie zależy, chociaż mam na boku lampkę w zestawie z czujnikami, ale bardziej odpowiadają mi te navi oświetleniem. Poza tym tak na szybko wygląda że nie mam kostki w dachu, choć nie szukałem zbytnio.
Ale najgorsze jest to, że nie mam wtyczki od maski - no i dupa. !!!
Zrobiłem dwa testy:
Jak ustawie obwodowy w ELM, to nie działa w ogóle (siedząc w środku zamknąłem fure, ale otworzyłem klamką drzwi - i nic). W Menu - nie ma pozycji Alarm. Za to w czasie jazdy, na czerwono świeci otwarta maska. Być może brak tego czujnika klapy powoduję, że nie działa alarm.
Test drugi:
W ELM ustawiłem, że są sensory niby są. Mam wtedy Menu Alarm w Converis. Po otwarciu drzwi syrenka wyje, jest info na wyświetlaczu w komunikatach. Ale niesyty ciągle świeci komunikat że Alarm wymaga sprawdzania (pewnie chodzi że nie ma tych czujników i pewnie o otwartą kalpę).
W każdym razie - gdzie ta wtyczka od klapy jest w smaxie? Idzie z lewej czy z prawej strony? Gdzie tego szukać - bo jak widać bez (choćby zwartego), alarmu żadnego nei będzie.
PS. Ta syrenka fordowska jest do bani. Żałuje że kupiłem. trzeba było kupić zwykłą za 40 zł która wyje konkretnie, modulowanie.
Ostatnio edytowane przez dafior01 ; 26-05-2014 o 10:21
Powód: pisalem z telefonu wcześniej
|