Cytat:
|
Ale ja przedtem jak chodziło mi wspomaganie to też miałem zalany taki zielonkawy płyn, wlałem nowy (zielony fordowski )i stop nie śmiga wsp... tylko nie wiadomo jaki to był ten stary zielony z jakiej firmy ponieważ właściciel od którego kupiłem jeździł nim ponad 2 lata i nie wymieniał go ja pojeździłem rok i postanowiłem wymienić.
|
Witam
Z tym olejem to jest tak.W pompach mechanicznych stosowano olej czerwony.Gdy zaczęto montować układ z pompą elektryczną były zalewane olejem zielonym.Ale w tym czasie jeszcze z fabryk wyjeżdzają auta z pompami mechanicznymi,które już zalane są olejem zielonym.Dlatego taki jest mętlik.Jeżeli widzimy że jest zielony,zalewamy zielonym.Czerwony, to zalewamy czerwonym.Do pomp elektrycznych tylko zielony.Zasięgałem języka u znajomego mechanika.W układach z pompą mechaniczną przebija on sitko lub je wyciąga ze zbiorniczka na olej.Mówił mi, że te sitko jest często zabrudzone lub zatyka się przy wymianie płynu lub płukaniu i blokuje przepływ oleju.Wtedy pompa zaczyna jęczyć.
pozdrawiam