Odp: Pytanie o paramertr z odczytu danych w ForScanie
Popytałem i tu i tam o parametr o który pytałem na początku wątku.
Udało mi się ustalić że parametr "disance until dpf ash full" to informacja kiedy doszło by do zapełnienia DPF'a cząstkami jeśli proces regeneracji podczas jazdy samochodem nie zakończył by się pozytywnie.
Sprawdziłem u siebie przed chwilą (również olej - poziom nie zmienił się od 5000km) :
- regeneracja zakończyła się 31 km
- distance unitl .... 782 km (czyli w moim przypadku cały czas się zwiększa)
O czym to świadczy : jeśli parametr rośnie to oznacza że wszystkie regeneracje podczas jazdy kończą się powodzeniem, i filtr działa prawidłowo.
Czyszczenie podczas jazdy co 250-300km jest jak najbardziej poprawne i zależy od stylu jazdy. Czyszczenie co 700-800 km następuje jeśli auto lata cały czas po trasach, 250-300 km jeśli lata w cyklu mieszanym, 50-100 jeśli tylko miasto.
Zużycie filtra najszybciej nastąpi jeśli auto jeździ głównie w mieście, najdłużej "wytrzyma" jeśli tylko trasa.
Jeśli ktoś ma parametr 100000km i schodzi w dół to oznacza że kiedyś musiało już być serwisowe czyszczenie. U mnie nigdy nie było stąd parametr ma inną wartość (rośnie w górę). Zmieni się na 100000 km i będzie schodził w dół po wykonaniu pierwszego czyszczenia serwisowego.
Z gadki speca .... na razie to nie mam się o co martwić. Pilnować oleju, obserwować czy akurat nie trwa regeneracja i wtedy nie gasić auta, a poprawne działanie filtra będzie trwało jeszcze długo :-)))