Odp: Moduł parktronic
u mnie jest jeszcze inaczej - przy podobnych objawach. Objawy są takie, że raz wszystko działa poprawnie, innym razem parktronic widzi (zawsze z przodu) "wirtualne" przeszkody (popikuje mimo, że nic przed autem nie ma).
Najpierw komputer (IDS) wskazywał problem z przednim prawym wewnętrznym czujnikiem - wszystkie inne pokazywały poprawną odległość, wskazania na tym jednym "skakały" od 0,5m do 2m, a fizycznie przed autem nic się działo. Wymieniłem ten czujnik, ale parktronic okresowo (raz na jakiś czas) nadal wariował. Znów podpięcie pod IDSa, kilka prób i okazało się, że wariuje czujnik prawy skrajnie zewnętrzny. Również go wymieniłem (niestety zewnętrzne i wewnętrzne przednie są inne).
Finał jest taki, że wymiana obydwu czujników nie dała spodziewanego rezultatu, nadal raz na jakiś czas parktronic potrafi popikiwac zgłaszając z przodu przeszkodę, która nie istnieje. Nie miałem ostatnio czasu na podpięcie się do IDSa i sprawdzenie co pokazuje tym razem, choć wiem, że to nieuniknione, bo zauważyłem, że ostatnio (sucho i gorąco) problem się nasilił. Jeśli miałbym szukać zależności, to mam wrażenie, że system głupieje raczej gdy jest sucho i gorąco...
|