View Single Post
Stary 26-05-2014, 21:59   #30
xywameg
ford::average

Imię: Darek
Model: fokus III
Silnik: 1,6 125KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czy zawsze wymieniamy pompę wody razem z rozrządem ?

Każdy robi jak uważa, jak przeczytałeś mój post to sam zaznaczyłem, że wymieniłbym komplet, ale idąc twoim tokiem rozumowania to skoro wymienia klocki to może i wymienić tarcze niby są jeszcze dobre ale... idąc dalej jak już rozbieramy hamulce to wymieńmy wszystkie elastyczne przewody przecież już nowe nie są nigdy nie wiadomo kiedy pękną. Tak wiem tarcze to co innego można zmierzyć obejrzeć przecież na oko starczą na jeszcze dwie wymiany klocków i tu się zgodzę, bo to teoretycznie jesteśmy sami wstanie ocenić. Ale wystarczy, że producenci w instrukcji obsługi napiszą ,że aby hamulce były sprawne należy wymieniać komplet klocki i tarcze i tak będą pisać i stosować w swoich ASO przez 10, 15 lat i po tym czasie jestem pewny , że na forum ludzie będą pytać czy wymieniać wszystko czy pojedynczo a odpowiedzi będą pół na pół. Jak pisał ktoś wcześniej znajomy mechanik powie co ty zgłupiałeś kasy masz za dużo a inny mechanik : no wie pan teoretycznie grubość tarcz może być jeszcze wystarczająca ale te nierówności mogą spowodować uszkodzenie nowych klocków i hamulce przez setki kilometrów nie dopasują się do siebie i hamulce będą miały 50% skuteczność, a dzieci pan wozi? Czy warto ryzykować zdrowie i życie dla tych kilku stówek. Oby moje słowa zamieniły niebyt, ale obecnie przy społeczeństwie zadającym maturę z matematyki na 30% i nierozumiejącym fizyki w ogóle to takie ciemnoty same się cisną

Ostatnio edytowane przez xywameg ; 26-05-2014 o 22:01
xywameg jest offline   Odpowiedź z Cytatem