Temat: [Mondeo 1996-2000] Zbiornik paliwa - demontaż
View Single Post
Stary 26-05-2014, 23:25   #9
Harrison
ford::beginner

Model: Mondeo mk2 sedan
Silnik: Pb 2.0
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Zbiornik paliwa - demontaż

Dokładnie, aby zwolnić zaczepy trzeba ten biały pierścień przekręcić.
Przyznaję się, że już wcześniej próbowałem tak robić, ale jakoś nie dałem rady go obrócić.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pan Etzold w swojej książce nic o tym nie wspomina, ale tak jak kolega Juzek napisał w tym wątku, musiałem ściągnąć wydech z haków i odsunąć na bok. Oraz opuścić belkę poprzeczną tylnego zawieszenia - inaczej nie da się zdjąć opaski z węża odpowietrzającego zbiornik. Ta cienka rurka obok grubej. (Pan Etzold napisał, że robi się to przez otwór w belce, ale to bzdura.)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Warto wspomnieć, że szybkozłączki na wężykach paliwowych przy czujniku poziomu paliwa rozłącza się inaczej niż te przy filtrze paliwowym. Też naciska się wypustki, ale szybkozłączka zostaje w zbiorniku, a nie na wężyku jak przy filtrze. Jak długo nie ruszana to ciężko schodzi i dobrze jest wiedzieć co ciągnąć aby nie pęknąć plastiku.
Harrison jest offline   Odpowiedź z Cytatem