View Single Post
Stary 27-05-2014, 10:07   #48
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Czujnik zapięcia pasów bezpieczeństwa

Cytat:
Napisał Dombek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja byłem świadkiem wypadku gdzie pięć osób dachowało cztery trupy jeden przeżył bo nie zapiął pasów...... Ale swoim ciałem które latało po całym samochodzie pozabjał czwórke znajomych.
Nie sądzę byś był fachowcem w tej dziedzinie i mógł tak jednoznacznie wskazać, kto ich zabił. Zawodowo zajmuję się wypadkami (z tego 18 lat w policji). Jeśli coś ich zabiło w trakcie dachownia, to z pewnością nie pasażer bez basów, a siła bezwładności. Pasy maja to do siebie, że zatrzymają tułów, ale nie głowę. Gwałtowne zatrzymanie juz przy prędkości 40km/h powoduje przeciążenie mogące skutkować zerwaniem kręgów szyjnych. Zwykle śmiertelne są zdarzenia, gdzie prędkość była znacznie większa, bo rzadko mamy do czynienia z rzeczywiście gwałtownym zatrzymaniem (jak uderzenie w ścianę). Ten który przeżył, prawdopodobnie przeżył dlatego, że siła inercji jego ciała została podczas zderzenia równomiernie rozłożona na większą powierzchnię (w tym głowę). Tacy poszkodowani zwykle mają więcej złamań, stłuczeń, ran - ale żyją!!! Dlatego proszę wszelkich domorosłych fachowców o powstrzymanie swoich uwag, a zwłaszcza ferowania wyroków nie popartych żadnymi logicznymi przesłankami. Pasażer siedzący z tyłu istotnie może zabić, ale zwykle działają wtedy takie siły, które wyrywają lub łamią fotele, a wtedy trudno o jednoznaczną odpowiedź, czy kierowca jeszcze żył, kiedy wpadł na niego jego pasażer.