View Single Post
Stary 27-05-2014, 11:43   #49
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Czujnik zapięcia pasów bezpieczeństwa

Cytat:
Napisał Dombek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sory ale widziałeś co podczas wypadku dzieje sie z człowiekiem który ma niezapięte pasy? Tu nie chodzi o Twoją wolność, wygode czy jak to tam nazwiesz ale o bezpieczeństwo innych. Taka osoba która nie ma zapiętych pasów podczas kolizji potrafi zwiedzić każdy zakatek auta i pozabijać innych którzy z nią jadą. Naprawde bez urazy ale za takie pier...nie powinni zamykać.[...]
Gdzie tu masz swoja wolność????
Po pierwsze grzeczniej, bo WOLNOŚĆ wypowiedzi i wyrażania opinii, z której korzystasz wymaga szacunku dla opinii innych, którą jak widzę z Twojej wypowiedzi masz w ... "poważaniu"
Po drugie, w 99% przypadków jeżdżę sam.
Po trzecie, zupełnie nie rozumiesz pojęć, którymi się posługujesz i jak mantrę powtarzasz, jak i pozostali uczestnicy tej dyskusji, kwestie dotyczące konsekwencji mojej decyzji. Konsekwencji od których się nie uchylam i nie twierdzę, że gdyby tak się stało, to nie powinienem ich ponieść. Tylko, że, w ruchu drogowym możesz kogoś skrzywdzić, bo taka jest specyfika ruchu drogowego. Możesz to zrobić świadomie, przez zaniechanie lub obiektywnie bez Twojej winy itd. Konsekwencje poniesiesz niezależnie od przyczyny.

Proszę więc o odpuszczenie argumentów tego typu, bo one nijak mają się do wątku dotyczącego WOLNOŚCI i prawa do autonomicznych wyborów, które moim zdaniem, są permanentnie ograniczane czego przykładem jest ten obowiązek.

Generalnie, większość z Was posługuje się demagogią, która ma usprawiedliwiać takie ograniczenia w imię "dobra ogółu" lub co gorsza w imię "mojego dobra, którego sobie nie uświadamiam". Po raz kolejny pytam:
Dlaczego akceptujecie, że ktoś wie lepiej niż Wy, co jest dobre, a co złe?
Nie potraficie sami ocenić świata wokół siebie? Swoich wyborów dokonujecie nieświadomie?
Przecież, większość z Was zapina pasy, czyli wg waszych opinii i użytych tu argumentów rozumie niebezpieczeństwo ich nie zapinania, to pytam się po jaką cholerę, jesteście do tego zmuszani przez przepisy?

Oczywiście, zaraz przeczytam, że to nie dla Was tylko dla mnie jest to ograniczenie...i tak w kółko... ja o prawie do wyboru, Wy o ustrzeżeniu mnie lub innych przed konsekwencjami...