View Single Post
Stary 28-05-2014, 00:49   #9
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Zmiana podświetlenia zegarów,nawiewu,wyświetlaczy.

Sterowanie szybami jeśli masz 4 elektryczne musisz przelutować diody. Wersja po FL komunikuje się inaczej z tylnymi drzwiami, po szynie LIN. Jak nie chcesz wymieniać sterowników drzwi wszystkich, to czeka Cię lutowanie. Panel poliftowy nie zabangla. Tam jest chyba 9 diód od podświetlania guzików w kolorze zielonym lub czerwonym po lifcie i jedna pomarańczowa sygnalizująca blokadę sterowania szybami z tyłu. Diody 3128, kup więcej, bo będziesz musiał wywinąć nóżki na drugą stronę, a są kruche. Ten panel akurat jest prosty.

Przełączniki też łatwo idą, najcięższe jest ich rozebranie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tam diody smd w obudowie 1206.

Najciężej mi poszło chyba z przełącznikiem świateł. Tam są przewlekane diody 3mm, ścieżki dość cienkie były, a lutownica zbyt dużej mocy i sobie tam narobiłem trochę szkód, musiałem poprawiać. Jak nie chcesz kombinować z kolorami, to lepiej sprzedać i kupić poliftowy.
Przy zmianie na kolor biały albo niebieski możliwe, że będziesz musiał przelutowywać też rezystory, żeby świeciło jak trzeba.

Radio, panel i zegary wymieniłem na poliftowe - nie chciało mi się bawić w dłubanie przy tym, poza tym wszystkie trzy są po prostu lepsze od przedliftowych - dużo lepiej wyglądają i działają.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem