Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu to piszę w tym. Niedługo wybieram się na serwis klimatyzacji. Klima chłodzi, wszystko się załącza jest OK. Wydaje mi się jednak, że chłodzi trochę słabiej niż powinna. Temp na wylocie nie mierzyłem bo nie mam dobrego termometru. Może moje odczucia są subiektywne. Sprawdzę wszystko na tym serwisie. Mam w planie odessanie czynnika, zważenie, oczyszczenie układu i ponowne napełnienie odpowiednią ilością. Ostatnio taki serwis miałem 2 lata temu i było o 150 g za mało czynnika. Wracając do tematu to z racji serwisu zastanawiam się nad wymianą zaworka w zaworze rozprężnym. Jak myślicie ma to sens? Część jest niedroga a z racji pustego układu zastanawia mnie to. Gdzie dokładnie ta część się znajduje? (podejrzewam, że pod nadkolem). Drugie pytanie mam co do osuszacza. Jedni karzą wymieniać inni nie. U mnie układ nigdy nie był rozszczelniony ale jednak już trochę lat ma. Jest sens ruszać osuszacz? Czekam na wasze opinie a ostatecznie porozmawiam z gościem, który będzie mi to robił. Facet zna się na rzeczy a i jest bardzo tani. Ostatnio za godzinne ozonowanie, wyciągnięcie gazu, zważenie, diagnozę próżnią, ciśnieniem i ponowne napełnienie zapłaciłem 60 zł ;P
|