Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 29-05-2014, 16:32   #124
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

" Tak przy okazji to wydaje mi sie ze jesli winne sa pierscienie to regeneracja glowicy ma sie zupelnie nijak do poprawy sytuacji. "

Wszystko zależy od silnika i jego zużycia, Branie oleju może mieć dwojakie rozwiązanie, ale u mnie poszło w parze. Zużyte pierścienie przez nie przedostaje się co raz więcej oleju który spala a on osadza się na głowicy i zawory tracą swoją szczelność, głowica także się zużywa swoim życiem, szklanki więc potrzebuje regulacji, ale co przy tak dużym spalaniu oleju jak u mnie, uszczelniacze zaworowe to już się tak wyrobiły i guma to już raczej stałą się jak z plastiku, zamiast uszczelniać to ma luzy tędy przepuszcza olej do komory spalania i stąd też większe zużycie oleju. Pierścienie oczywiście można samemu wymienić, trochę roboty jest osłona silnika, spuścić olej i miska olejowa, potem odkręcamy korbowody i mamy pierścienie, Warto zainwestować w dobre pierścienie.

Jak to nie pomoże wtedy głowica, ale to jak pisałem niby silniki takie same a usterka może być rozwiązana na kilka sposobów.
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem