Temat: [Focus 2008-2011] silnik nie staruje P0698 P0087 P1180
View Single Post
Stary 30-05-2014, 18:30   #1
jareeq
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 TDCi 90km
Rocznik: 2008
Domyślnie silnik nie staruje P0698 P0087 P1180

Cześć będę mam nadzieję bardzo szczegółowy więc moze być przydługawo :-),

Auto to:
  • Ford focus 1,6 diesel 90KM
  • filtry wymienione 11 dni temu (wszystkie)
  • zmieniony olej
  • samochód tankowany dieslem z shell (stacja z dużym przerobem).
  • akumulator sprawny i zmierzony i naładowany
W ciągu ostatniego roku problem wystąpił 5x przy czym 2 przypadki były blisko siebie
Objawy:
  1. uruchomienie silnika na zimno (temp otoczenia 9 - 15 stopni)
  2. silnik gaśnie - ledwo samochód ruszy gaśnie LUB w ogóle nie odpala
  3. po odczekaniu chwili i ponownej próbie odpalenia nie zapala
  4. dłuższe mielenie i też nie zapala
  5. otwieranie maski sprawdzanie wtyczek elektrycznych filtra paliwa i innych które są dostępne - nie odpala nawet po dłuższym mieleniu (15s) - tutaj czas się znacznie rózni - nawet do 20 min prób
  6. ponowna próba odpalenia - jeszcze dłuższa (20s) muszę to narysować:
    DDDDDDDMDDDDDDDMDDDDDDDM gdzie D oznacza mielenie przy rozruchu a M tak jak by już załapywał
  7. samochód po powyższym odpala ale z konwulsjami silnika co 3 sekundy (szarpie całym samochodem maska byłą otwarta wiec patrzałem prosto na silnik)
  8. po 30 s problem konwulsji znika silnik pracuje prawie równo*
  9. przez kolejne dni problem nie występuje (może to być tydzień, miesiąc, kilka miesięcy)

błędy które odczytałem Forscanem:
  • P0698 Niskie napięcie w obwodzie C napięcia odniesienia czujnika
  • P0087 Ciśnienie w szynie paliwowej/układzie – zbyt niskie
  • P1180 Mały wydatek paliwa

Błędy odczytałem pierwszy raz, wcześniej nie miałem okazji (możliwe ze były zresetowane przy wyciąganiu akumulatora). W każdym razie przed wymiana filtrów był tylko jeden U1900 - Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru ale możliwe że jest związany z testami i podłączaniem kabla.

Istotne rzeczy:
Normalnie, przez kilkanaście sekund po odpaleniu silnik pracuje dosłownie odrobinę nierówno -ale wyczuwalnie- w regularnych odstępach aż do lekkiego zagrzania (obroty chwilowo skaczą z 800 na 850) jeśli na jałowym biegu dodam wtedy gazu i utrzymam równo to skoki są większe np przy 1500 skaczą do 1600. Problem znika przy rozpoczęciu jazdy i zagrzaniu silnika. "Konwulsje" o których pisałem były podobne w czasie ale z o wiele większą amplitudą.
W 99,9 % przypadków samochód odpala góra po 2 obrotach.
W którymś serwisie przy wymianie filtrów 2 lata temu serwisant uszkodził mi zaczepy od plastikowego przewodu od odmy (tak chyba się to nazywa fachowo) po stronie silnika, obecnie wszytko jest utrzymywane za pomocą plastikowych zacisków i jest prawie szczelne (piszę o tym bo może to mieć jakieś znaczenie)

Uff
Znalazłem tylko jedna odpowiedź na podobne pytanie (zgadzały się 2 z pośród 3 błędów) - wymień filtr. Ale filtr był wymieniany jw. 11 dni temu.

Pytanie co to z tym zrobić koledzy ? :-)

Ostatnio edytowane przez jareeq ; 01-06-2014 o 11:53
jareeq jest offline   Odpowiedź z Cytatem