View Single Post
Stary 31-05-2014, 14:07   #9
danielc81
ford::amateur

Model: Ford Focus MK2 2007r
Silnik: 1.6 benzyna 100 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nierówna praca na LPG - czy to są objawy uszkodzonej cewki?

Cytat:
Napisał lukas wwl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam. tez mam podobny problem wymieniłem swieczki,przewody i szarpie zwłaszcza na lpg i tylko na niskich obrotach albo postoju. przed wymiana swiec itd wyskoczył mi bład cewki. ale wtedy nie chciała isc ani na lpg ani na pb teraz na pb chodzi dobrze na lpg ciezko, jest mulasty itd. jak Wam sie udało czy po wymianie cewki wszystko jest oki?
i co sadzicei o zmiejszeniu przerwy na swieczkach bo i takie cso słyszałem
Ja zamówiłem cewkę i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu przyjdzie i ją wymienię to podziele się opinią.
Z tego co wiem gaz ma większe wymagania co do iskry więc cewka musi być w idealnym stanie. Myślę, że jeżeli instalacja LPG jest dobrze ustawione to samochód powinien pracować na standardowych świecach bez modyfikacji przerwy. Przerwę można minimalnie zmniejszyć jak pojawiają się takie objawy i nie chcemy wymieniać cewki lub niedawno ją wymieniliśmy (coś jest nie do końca dobrze ustawione). Z tego co czytałem zbyt duże zmniejszenie przerwy może powodować niedokładne spalanie mieszanki i też niekorzystnie wpłynie na pracę silnika. Ja mam przerwę 1,3 (oryginalna) więc jeżeli wymiana cewki nie pomoże to zmienię maksymalnie do 1,1.

A jaki przebieg ma Twój samochód, ile z tego na LPG, była wymieniona już cewka ? Masz 1 cewkę czy 4 (po jednej na cylinder) ? Jeżeli zrobiłeś na niej większy przebieg to chyba trzeba by pomyśleć nad nową ale nie znam się na tyle. Przyjdzie moja nowa to tak jak pisałem wymienię i napiszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
danielc81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem