View Single Post
Stary 31-05-2014, 17:31   #1
CraC
ford::beginner

Imię: Bart
Model: MK4
Silnik: 1800
Rocznik: 2010
Domyślnie obroty silnika & zmiana biegów 1.8 TDCI 125 KM

Witam Wszystkich,

Jakies dwa miesiące temu nabyłem Mondka w wersji jak w temacie. Cale swoje doswiadczenie opieram na jezdzie Junkersem, a teraz zmiana i Ropniak bedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stad moje zapytanie do Was jaki powinnen byc idealny przedzial wartosci obrotów w którym powinienem sie poruszac jeżdząc tym autkiem oraz kiedy zmieniac najlepiej biegi (skrzynka 6) ? Podkresle jeszcze, ze nie chodzi mi tu o zmniejszenie zuzycia ropy o X litrow tylko najlepsza wydajnosc i dlugotrwalosc silnika.

Inna sprawa to kwestia sposobu jazdy na zimnym silniku. Gdzies na forum wyczytalem, ze na zimnym silniku max do 2000 obr ale to przeciez droga przez meke ... To jak to ma wygladac Panie/Panowie ? Aha, czy to normalne ze temp silnika raczej jej wskazowka nie pokazuje 90 stopni tylko zatrzymuje sie ciut wczesniej ?

Sprawa ostatnia tj wylaczanie silnika. Ile czekacie minut w trosce o turbinke czy tez wystarczy jak zejdzie silnik na wolne obroty ? Ja zauwazylem u siebie ze jak wylaczam od razu po zejsciu obrotomierza to jest ok, a jak czekam to czesto slysze jakis metaliczny dzwiek przy zatrzesienie silnika podczas wylaczania go ... Ktos moze sie wypowiedziec w tej sprawie ?

Z gory dziekuje za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
CraC jest offline   Odpowiedź z Cytatem