Cytat:
|
Kolego, a co to za warsztat co tak chętnie samodzielnie dokonuje niezleconych "napraw" ?
|
To był długi weekend miałem tarcze i klocki i tak do wymiany a nie planowałem nigdzie jeździć znalazlem warsztat który za 120zł (robocizny) miał się podjać wymiany w majowy weekend wiec nie wiele myśląc podjechałem i z ufnością zostawiłem auto.
Nie chcę nikogo osądzać z góry, co było minęło... ale drugi raz tam nie trafię.
Bump:
Cytat:
mogli podmienić przepływomierz.. ale swojądrogą nie chodzi ci zmienna geometria trubosprężarki..
wniosek dla siebie : zaplombuję sobie biała farbką śrubki od przepływomierza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Tak to by trzeba większość śrubek malować dookoła auta przed każdą wizytą u mechanika
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może palne jakąś gafę ale po czym wnioskujesz żę cyt.: "nie chodzi ci geometria sprężarki" ? Po kolumnie " D.cycle MAP %" czy po " Actual intake press. mbar" czy po obydwóch czy jeszcze inaczej. Nie zrozum mnie źle, wiem że nie działa ale chce wiedzieć na przyszłość na co patrzeć.
Bump: Hej.. jest mały progres...
Nie dawał mi spokoju ten wężyk co idzie do gruszki...
Przed chwilą zdjąłem go ponownie i ponownie się urwał, widocznie cała końcówka jest już mocno "spróchniała". Odciąłem tyle ile się dało aby starczył i ponownie zatknąłem). Tym razem jest widoczna poprawa
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Udałem się przed chwilą na jazdę i ponowne logi... efekt taki że czuć poprawę na 2 biegu auto ma kopa do 3,5 tys obrotów, ciągnie mocniej niż dziś rano w logach widzę jak " Actual intake press. mbar" podąża za "Spec. intake press. mbar". Teraz nie ma już błędu o niedoładowaniu, tylko po pierwszych przygazówkach wystąpił błąd o przeładowaniu. Pojeździłem trochę w okolicach 3-3,5 tys obrotów aby przedmuchać turbo, żaden błąd oprócz walniętej przepływki się nie pojawia. Wreszcie jakiś mały sukces...
Zamówiłem nową przepływkę to będzie kolejny element.
A ponieważ nadal nie mogę wrzucać logów jak powyżej pisałem to zamieszczam jeszcze raz od początku logi w formie zrozumiałej dla każdego z ładnymi wykresami :-)
Bardzo proszę o ewentualne konstruktywne uwagi co mogę sprawdzac, co logować na co zwrócić w kolejnym etapie uwagę. Jutro mam dostęp do kanału sprawdzę tę sztangę dokładniej.
Logi w załączeniu + komentarz do nich:
Log nr 1 - pierwszy log jak tylko auto straciło moc, start testów
Log nr 2 - pierwsze co zrobiłem: zaślepiłem EGR i odłączyłem przepływkę
Log nr 3 - naprawiłem dziurę w wężyku do gruszki + EGR nadal zaslepiony + podłączona uwalona przepływka
Log nr 4 - dodatkowy log cylinderków i kąta wyprzedzenia wtrysku (kiedyś 2 lata temu ustawiałem samodzielnie :-) dzieki temu forum
Log nr 5 - cisnienie atmo, tak tylko zrobilem bo "skacze"