View Single Post
Stary 04-06-2014, 10:06   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zaniżone wskazania prędkościomierza i licznika

Cytat:
Napisał mm666 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jest wcale oczywiste, że jest impulsator, widywałem takie roczniki z linkami,
Czy nieodpowiedni impulsator, czy przekładnia - jeden pies... czyli ten sam problem.

Ale: jeszcze pomyślałem, że skoro masz most 4,63, to chyba strzeliłem bombę w poprzednim poście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - bo przecież mosty pod bliźniaki nie muszą mieć jednego najwolniejszego mostu. Są jeszcze przecież przełożenia 5,14 oraz 5,83.
Tak więc załóżmy, że masz zmienioną skrzynię i że wsadzili skrzynię z impulsatorem/przekładnią linki pod przełożenie mostu 5,14. A miałeś pod przełożenie 4,63.

Obliczamy różnicę wskazań: 5,14 : 4,63 x 100% = 111%. Błąd wskazań wynosi więc 11%, czyli prawie dokładnie tyle, ile obecna różnica wskazań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (177 km :158 km x 100% = 112%)

Czyli: poszukaj impulsatora lub przekładni napędu linki z auta, w którym most ma twoje przełożenie 4,63 wg VIN, bo (prawdopodobnie) masz impulsator/przekładnię linki pod most 5,14.

---------------------

Co do opon: prawdopodobnie masz prawidłowe, w modelach 2,5D z bliźniakami zakładano opony 185R15 lub 195R15. Szerszych nie, bo nie mogą się stykać bokami. A w twoim przypadku przejście na 195R15 to ruch w złą stronę - jeżeli chodzi o błąd wskazań...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-06-2014 o 10:42
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem