Odp: Dołożenie tempomatu
Witam Wszystkich.Postanowiłem dziś dorobić sobie tempomat w moim Galaxy MK2 z 2001 roku -silnik 1.9 AUY. Nie zmieniałem manetki a zrobiłem go według opisu kolegi bobo75 na wyłącznikach typu dzwonkowych. Po aktywacji i podpięciu do Vaga wychodzi , że wszystko dobrze zrobiłem . Tzn po załączeniu tempomatu ostatnie cyfry zmieniają się na 11. Po przyciśnięciu przycisku dzwonkowego mam końcówkę 111 a po wciśnięcu drugiego mam końcówkę 101. Niestety na początku mam cyfrę 1 np: 101011. Sprawdzałem w bloku06 i jest to jakby stale załączone sprzęgło, bo mam 100 . Tyle tylko ,że ja nie mam czujnika od sprzęgła, moje auto nie posiada nawet kostki do podłączenia czujnika. Nie mam nawet kostki przy kierownicy. Kolega " jeleń027 " widzę ,że ma taki sam problem jak ja. W złączu przy ECU na pinie 66 nie mam żadnego kabelka podpiętego. Wszystkie żyły prowadzone od przełącznika do ECU sprawdzone i są w porządku. Jakieś sugestie z Waszej strony ?
Dziś zauważyłem, że w Vagu w bloku 6 nie pokazuje mi prędkości samochodu. Na liczniku działa poprawnie natomiast w programie wskazuje 0 km/h (oczywiście podczas jazdy). W błędach pojawił mi się tylko raz błąd nr 17977 (Regulacja prędkości- główny wyłącznik brak osprzętu). Czyli moim rozumowaniem tempomat pewnie nie ma prawa funkcjonować , bo nie widzi prędkości? Jeśli tak to gdzie szukać czujnika , który za to odpowiada i dlaczego na liczniku wskazuje prędkość. Przy teście licznika Vagiem prędkościomierz wychyla się i przechodzi test poprawnie.
Ostatnio edytowane przez Paweł 1 ; 07-06-2014 o 13:16
|