Witam Panowie.
Tak sobie czytam Wasze posty - to pomyślałem, że też coś napiszę. Może Wam się przyda. Temat ten przerabiam od ponad roku. Fotel wywalałem może z 10 -12 razy. Też zaczęło się od małych luzów (prawdopodobnie fotel nie jest idealnie równolegle zamocowany do długości pojazdu i występują naprężenia i siły odśrodkowe - skutek wyrabiają się tuleje i są luzy).
Zacznę tak bo to przerabiałem:
1. dokręcanie śrub - dział na krótko
2. zakładanie nakrętek z teflonem (przeciwodkręceniowe) - ok, śruby się nie odkręcają, ale luz dalej
3. Wywalenie starych fabrycznych pseudo tulejek i założenie dorabianych mosiężnych - na niewiele się zdało - dalej luzy
4. Rozwiercenie otworów w miejscach gdzie były tulejki na 18mm i wstawienie tulejek o grubszej ściance - żeby nowe tulejki z mosiądzu były trwalsze. Dorobiłem nowe śruby tyle tylko że na łeb sześciokątny i 5mm dłuższym gwincie - na nakrętkę (stare po tylu razach odkręcania i dokręcania się wyrobiły). Tulejki tym razem dorobiłem z kołnierzem z jednej strony żeby bardziej dociskały przy dokręceniu. Wywaliłem wszystkie po 4 tulejki z każdej strony fotela (jak patrzycie z boku na fotel to 3 są u dołu po długości, a czwarta mniej więcej po środku tylko że wyżej - trzeba uchylić tapicerkę fotela). Piszę o tym bo za każdym razem gdy stopniowo zakładałem nowe tulejki w miejsce starych - oryginalnych, to w nowym miejscu powstawał luz. I sytuacja wygląda tak - du...pa - dalej to samo (dwa dni było dobrze).
W Płocku w Fordzie powiedzieli mi, że znają temat - robili to jakiemuś gościowi. Już nie wymienia się całych sanek, tylko te boczne szyny z tulejkami - czyli 2 szt x 200 zł i do tego komplet nowych śrub - czyli 8 x 37 zł.
Widziałem tylko u nich schemat w pdf, ale nie wiadomo jak te tulejki wyglądają (nie rozmawiałem z mechanikiem który to montował) - czy może to taki sam szajs jak oryginał?
Podsumowując - może Wam uda się wpaść na jakiś genialny pomysł - będę śledził posty.
ps: po niedzieli wpadnę do forda popytam o mechanika, który to zakładał i zapytam co i jakie są efekty - dam oczywiście znać jak tylko się coś dowiem.
Pora kończyć, bo mam dzisiaj znajomych na grilla i muszę coś niecoś przygotować. Pozdrawiam i miłego weekendu.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.