Odp: Klima słabo dmucha!
Z tego co mi wiadomo to niestety kompresory wstawiane w focusach mają słabą wydajność (chodzi o jak najmniejsze obciążanie silnika, a co z tym związane zminimalizowanie zużycia paliwa) w związku z tym klima, chocby nie wiem jak dobrze serwisowana będzie i tak chodziła średnio.
Jak od nowości zmagam się z słabo działająca klimą, przynajmniej tak mi się wydaje w porównaniu z tym co kiedyś miałem w poprzednich moich samochodach. Serwis ASO twierdził, że tak jest ok, ze temperatura u wylotu kratek ma 6 stopni (jak ja mierze to ma więcej) i nic tu sie nie da poprawić. Ten typ tak ma. Takie to teraz podejście eko do wszystkiego.
Ja mam przy okazji inne pytanie związane z klimatyzacją. Jak wiadomo kompresory wstawiane w focusach są o tzw. zmiennej wydajności, czyli pracują non stop, a tylko ich wydajnośc zmienia sie w zależnościo od obrotów. W innych autach (np. japońskich) kompresory są cyklicznie włączane i wyłączane, steruje tym komputer na podstawie odczytu czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji. Moje pytanie dotyczy jednka wentylatora chłodnicy klimy w focusie. Czy on również pracuje non stop, nawet w czasie szybkiej jazdy? Niestety nie wiem jak to sprawdzić w czasie jazdy, bo szum silnika zagłusza ewentualną prace wentylatora. To byłby bezsens, gdyby pracował non stop, chociaż różne rzeczy się zdażają.
|