Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 12-06-2014, 22:13   #47
oslowek
ford::advanced

Imię: Ondraszek
Model: Mondeo Kombi mk5 ST-Line manual / Fiesta mk7 Platinum X manual
Silnik: 2,0 TDCi DW10F 150KM/180KM / 1,0 Ecoboost 100KM
Rocznik: V 2017 / II 2014
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał oslowek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W większości, ale nie we wszystkich. Właśnie się zdziwiłem, bo w poliftowym mk4 najnowszy forscan (ale sprawdzałem starsze wersje i jest tak samo) nie widzi ani procedury regeneracji statycznej DPF ani danych odległościowych wypalania. Jedynie co można odczytać w związku z DPF to temperatury, ciśnienie różnicowe i procentowy stan zapełnienia filtra sadzą.
Wysłałem zapytanie do forscana z logami czy to problem tylko mojego auta czy ogólnie tych najnowszych mk4. Póki co nie mam gdzie tego sprawdzić na innym źródle.
No i dostałem dziś odpowiedź od chłopaków z FORscana :-) - zrobili pod moje logi wersję testową 2.1.18 (jeszcze niewidoczną na stronie) z wypalaniem i kalibracją DPF w silnikach z DELPHI (EURO5):

Hello,

Here is a link to the test version that has 3 functions implemented for
your vehicle: DPF Static regeneration, DPF adaptation reset and DPS reset:

http://forscan.org/download/FORScanS...test120614.exe

We would appreciate if you checked the regen function.

As for DPF PIDs: looking at 3 DPF PIDs supported by your ECU (DPF_LOAD,
DPF_SOOT_LD and DP_DPF), DPF PIDs on this ECU have other addresses, not
the same as 2.0 TDCi Euro4 But no new information about it yet.

Regards,
FORScan Team

Jeśli jest ktoś jeszcze chętny do testowania to z pewnością FORscanowcy będą zadowoleni, bo w końcu potrzebują info od użytkowników, aby ich program był satysfakcjonujący.

Cały program działa OK - sprawdziłem. Jeszcze nie mam odwagi na statyczne wypalanie, choć teraz je już widzę :-) Zadałem chłopakom pytania uściślające i czekam na odpowiedź.

P.S. Mam nadzieję, że tym razem admin mi nie wyrzuci linka, jak ostatnio usunął mi stopkę na podstawie §23 regulaminu forum, abym za wiele nie pomagał użytkownikom forda :-(

Ostatnio edytowane przez oslowek ; 12-06-2014 o 22:19
oslowek jest offline   Odpowiedź z Cytatem